Walnoten

From Pomowiki
Jump to: navigation, search

De “Juglans Regia” is de meest algemene walnoot in Europa. Walnoten zijn in het algemeen Protandrous hetgeen betekent dat de mannelijke bloemen (de katjes) eerder bloeien dan de vrouwelijke bloemen. Deze walnootbomen zijn dus niet zelfbestuivend. Omgekeerd komt ook voor, dat de vrouwen eerder bloeien dan de katjes (Protogyny) en ook deze walnootbomen zijn niet zelfbestuivend maar kunnen wel elkaar wederszijds bestuiven (kruisbestuiving). Slechts enkele soorten zijn zelfbestuivend. Walnootbomen zijn niet "verdraagzaam". Dat betekent dat zij geen andere bomen of beplanting in hun omgeving dulden. Dit komt doordat zowel wortelstelsel als bladeren een giftige stof afscheiden. Ook houden de bomen insecten op afstand.

Walnoten kunnen zowel gezaaid worden als worden geent op zaailing onderstam van zowel de Juglans Regia als ook de Juglans nigra. Dit enten is specialistisch werk en wordt zelden door amateurs uitgevoerd.

Veel voorkomende soorten zijn:

 
Bijou

De Bijou komt oorspronkelijk uit de Dauphine (38), FR in het jaar 1784. De noot heeft een gemiddelde harde schaal, de kernel is klein ten opzichte van de nogal grote noot en is daaarom niet aantrekkelijk voor commerciele teelt. De schaal van de noot werd in vroegere jaren gebruikt voor doosje om sieraden in te bewaren. Daar is de naam afkomstig van. De boom groeit snel uit tot een grote boom met steile takken en is op jonge leeftijd productief, De boom wordt bestoven door de Meylanaise in het zuid-oosten van Frankrijk en in het zuid-westen door de Ronde de Montignac.

Corne du Perigord

De Corne du Perigord heeft een dikke schil/dop en een prominente lasrad tussen beide helften. De noot is goed gevuld met geel vruchtvlees van goede kwaliteit, fijn van structuur en geparfumeerd. Deze oude variëteit is wijdverspreid in Corrèze, Dordogne, Lot en Limousin. De boom heeft een rechtopstaande vorm en is een krachtige groeier die niet veel eisen aan de grond stelt. De boom geeft op oudere leeftijd noten en heeft de neiging vroegtijdig blad te verliezen. De boom is niet zelfbestuivend, bestuivers zijn de Ronde de Montignac en de Meylannaise.


Fernor®

Fernor® valt onder teeltrecht. De boom is potandry en dus niet zelf bestuivend. De variant is verkregen door de kruising tussen de Franquette en de Lara® (1995). De boom hoort tot de moderne en productieve rassen en geeft noten van een goede kwaliteit.


Franquette

Lara®

De lara® is niet zelf-bestuivend en potandry en bloeit(vrouwelijk) 5-10 voor de Franquette en wordt ook door dit soort bestoven. De boom is een matig krachtige groeier, zet snel fruit en heeft een hoge productiviteit. In tegenstelling tot veel andere variateiten heeft deze boom laterale vruchtzetting. De boom geeft grote ronde noten met een dunne schelp en blonde kern. De boom is vatbaar voor Anthracrose en matig gevoelig voor bacterievuur. bestuivers zijn Franquette, Fernette en Ronde de Montignac.


Mayette

De Mayette komt oorspronkelijk uit Italie/Sicilie en i iss een van de weinige walnootbomen die protogynous is. De boom geeft groot fruit, tamelijk lang en afgeplat aan de basis met een semi harde shell. De boom loopt laat uit maar is zeer productief. Het is bij uitstek een dessert noot in daarom veel aangepoot in de Isere.


Meylanaise

Parisiene

Ronde de Montignac