Over-sized-array

Om op een redelijke manier in de dagelijkse manier in energie te voorzien spelen de volgende aspecten een belangrijke rol.

De daglengte. Het verschil in daglengte winter/zomer is afhankelijk van de locatie. Rond de evenaar is de daglengte het gehele jaar ongeveer gelijk. Binnen de poolcirkel zijn de verschillen extreem. Ter vergelijk: waar wij wonen is daglengte rond de kortste dag 75 minuten langer dan in Amsterdam. Ook staat de zon gemiddeld 9o hoger boven de horizon. Dit alles geeft een groot voordeel.

Opbrengst peer dag kan nogal verschillend zijn. Op donkere dagen gedurende de winter is de zon soms maximaal 100Watt/m2 voor slechts enkele uren. De overige maanden kan dit oplopen tot 800Watt/m2 in maart met pieken tot 1200Watt/m2 in de zomer gedurende meerdere uren per dag.

Een oversized array is zodanig van capaciteit dat in de donkere dagen, in combinatie met een ruim gedimensioneerde batterij en aangepast gebruik van energie, er voldoende energie is voor verlichting, radio en TV. Betekent met de hand afwassen douchewater middels een gasgeiser verwarmen. In de zomer is er een potentieel overschot die niet gebruikt wordt.

Onze website over ons leven in les Martys