Energie

Toen wij ons huis in 2002 kochten was het niet aangesloten op het openbare elektriciteitsnet van EDF. Doordat het huis onderdeel uitmaakte van een groep gebouwen van een voormalig vakantiecentrum is het aangesloten geweest via een van de andere gebouwen. De installatie in het huis was duidelijk van kort na de oorlog, keramische stopcontacten en schakelaars en 1mm2 bedrading en niets was geaard. Onverantwoord dus hiermee verder te gaan. We hebben een lokale installateur gevraagd een aanbieding te maken om alles te vernieuwen en een aansluiting te verzorgen. Na enig heen en weer gepraat vertelde de man dat hij geen interesse in de klus had dus dat ging niet door. Omdat wij de de eerste jaren na 2002 het huis als vakantieklus huis hadden besloten we een zonnepaneel te plaatsen met accu voor een lichtje ‘s avonds en een aggregaat voor het kluswerk.
Uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat het aantal zonnepanelen werd uitgebreid en een grotere accu werd aangeschaft om alle huishoudelijke apparaten, TV en verlichting te kunnen aansluiten.
Wij hebben dus een “off-grid” systeem en zijn daardoor “self supporting”. Ons verbruik over de eerste 6 maanden van 2018 is 1.530KWh, geheel door afkomstig van onze panelen.

Voor de verwarming stoken we een houtkachel (20KW) in de woonkamer en een houtfornuis (9KW) in de keuken. De houtkachel wordt gestookt met gekocht eikenhout uit de omgeving. Het fornuis deels met hetzelfde hout en deels met snoeihout uit de tuin. Doordat de warmtebronnen aan de uiteinde van het huis staan is de gehele begane grond warm. Dit is ook de verdieping waar we leven.

Een gedeelte van het brandhout. Dit is ongeveer 12m3, totaal gebruiken we 32m3 per jaar. Het hout wordt geleverd in lengtes van 1 meter. Dit hout moet gezaag en gesplit worden voor gebruik.

Onze website over ons leven in les Martys